5 ohjetta onnistuneeseen yritysvideoon!

Videoviestintä on viimeaikoina kasvattanut nopeasti suosiotaan yritysmaailmassa. Videota on alettu hyödyntämään aiempaa monipuolisemmin – ei pelkästään enää perinteisesti videona, vaan myös liikkuvana kuvana. Tekniikan ja jakelukanavien jatkuva kehitys ja muuttuminen sekä tuotantokustannusten merkittävä lasku ovat mahdollistaneet videoviestinnän yhä useammalle yritykselle. Videon tuottamiseen riittää yksinkertaisimmillaan pelkkä älypuhelin ja lukuisat some -kanavat mahdollistavat videon edullisen jakelun. Videoviestinnän ABC – kurssimme kouluttajat, Kaiku Helsingin Ismo Savolainen ja Jouko Marttila listasivat viisi vinkkiä, joiden avulla tuotat yrityksellesi onnistuneet videon!

  1. Mihin tarkoitukseen yritykset voivat hyödyntää videota?

Käytännössä videota voi hyödyntää lähes kaikessa mihin perinteisesti on käytetty vain tekstiä. Video on hyvä väline esimerkiksi organisaation eri osien yhteydenpitovälineenä, henkilöstön perehdyttämisessä, koulutuksessa tai työskentelyohjeiden jalkauttamisessa – video voi toimia tehokkaasti esimerkiksi oppaiden korvaajana. Yrityksen sisäisen viestinnän lisäksi video on tehokas markkinointiviestintäväline erityisesti uusissa viestintäkanavissa kuten sosiaalisessa mediassa.

  1. Mitä videon tilaamisessa pitää ottaa huomioon?

Ennen videotuotannon tilaamista markkinoijan tulee tarkkaan määritellä miksi video tehdään, mitä sillä halutaan saavuttaa ja kenelle se on tarkoitettu, jotta videolla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet. On hyvä kartoittaa millaisia töitä eri tuotantoyhtiöt ovat tehneet aikaisemmin ja mitkä ovat heidän työskentelytapansa. Tämän pohjalta voidaan määritellä, mikä tuotantoyhtiö sopii juuri kyseiseen projektiin. Budjetteihin kannattaa sopia selkeästi montako kommentointikierrosta kokonaishintaan kuuluu ja myös immateriaalioikeuksista sopiminen suhteessa tuotantoyhtiöön on tärkeä muistaa videota tilatessa.

  1. Mitä videon tuottaminen maksaa ja mikä siinä maksaa?

Halvimmillaan videon voi toteuttaa niin että siihen kuluu vain jonkin verran oman henkilökunnan työaikaa, kun taas kalleimmillaan video voi maksaa ihan mitä vain. Järkevä budjetti kannattaa miettiä käyttötarkoituksen mukaan – mitä hyötyä videosta on? Käsikirjoitus ja valittu tyylilaji määrittelevät pitkälti tuotannon hinnan. Teknisen toteutuksen tason valinta on toinen keskeinen asia. Ulkopuolisissa tuotantoyhtiöissä on luonnollisesti suuria hintaeroja riippuen siitä millaista tekniikkaa ja kuinka isoa työryhmää käytetään. Tekniikka itsessään ei tänä päivänä enää ole kovin kallista – ellei mennä mainostasoisiin tuotantoihin ja isoihin studioihin – vaan työaika on usein keskeisin kustannuserä. Tiivistettynä voisi sanoa, että ulkopuoliseltakin toimittajalta voi tilata lyhyitä haastattelukommentteja, joiden kokonaiskustannus on reilusti alle tuhat euroa, mutta monimutkaisemmat ja työläämmät tuotannot maksavat pienimmilläänkin muutamia tuhansia euroja.

  1. Kuinka video saadaan oikean kohderyhmän katsottavaksi? Miten määritellä oikeat jakelukanavat?

Oikeiden jakelukanavien löytäminen on videoviestinnän keskeinen haaste, johon ei ole olemassa valmista vastausta. Olennaista on tietysti määrittää mahdollisimman tarkasti ketä videon katsojiksi haluaa, mutta samalla kannattaa pyrkiä saamaan tietoisuutta videosta mahdollisimman laajalle. Esimerkiksi oman henkilökunnan kontaktit ja some-kanavat ovat toimivia jakelukanavia ja niitä kannattaakin hyödyntää mahdollisimman paljon. Videon markkinoinnissa kannattaa hyödyntää myös videota itseään tekemällä siitä lyhyitä teasereitä ja puffeja sellaisiin kanaviin, joissa on paljon käyttäjiä, mutta joihin koko videota ei voi laittaa.

  1. Miten mitata videomarkkinoinnin tehokkuutta? Mitä eri mittareita on?

Selkein mittari on tietysti katsojamäärä, mutta olennaista on myös se kuinka pitkälle videota katsotaan. Videon lopullinen tehokkuus on kiinni siitä, mikä on videon tarkoitus – joissakin tapauksissa teho näkyy kasvavina myyntilukuina tai onnettomuuksien vähenemisenä työpaikalla, mutta monissa tapauksissa viestin perillemenoa voi olla vaikea mitata. Peukutukset ja kommentit voivat toimia usein hyvänä mittarina videon onnistumiselle ja niiden aktivoimiseksi olisikin hyvä miettiä erilaisia keinoja.

Hyödynnättekö yrityksessäsi jo videoita viestinnässä ja markkinoinnissa? Osallistu keskusteluun!

__

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *