Kuinka tarinallistan yritykseni brändin videolla?

Ennakointi, innovaatiot ja yritysbrändi kietoutuvat tiukasti yhteen. Materiaalia yrityksen tarinalle ja brändille löytyy lähes loputtomasti. Tarinoita voi syntyä nykyisistä asiakkaista, potentiaalisista asiakkaista, yrityksen historiasta, henkilökunnasta, tuotteista tai palveluista. Heikot signaalit ovat merkkejä tulevista nousevista trendeistä ja tapahtumista.

Suomen kielessä käytetään myös termiä ”hiljainen signaali”. Ne ovat asioita, joista tulevaisuudessa voi tulla jotain suurta. Perinteisesti niitä keräämällä pyritään ennakoimaan mahdollisia muutoksia. Heikkojen signaalien käyttäminen yritysbrändin tarinallistamisessa on järkevää silloin, kun halutaan kertoa tulevaisuudesta eikä siis olla tekemässä yrityshistoriikkia.

Valtavirtaa vastaan – Tee aidosti omalle brändillesi uskollinen video

Eikä tietenkään kannata tehdä videota, joka mukailee muiden videoita ja pyrkii sulautumaan massaan. Video jos mikä on mahdollisuus astua isosti ulos asiansa kanssa.

Videolla yritysbändin tulisi herättää tunteita ja saada katsoja yllättymään, hymyilemään tai kauhistelemaan. Huumori tosin on yksi käytetyimmistä tunnetiloista brändien sisällöissä. Monet brändit ajattelevat tarvitsevansa hauskoja videoita, mutta kaikki brändit eivät ole hauskoja. Siksi hauskojen tarinoiden sijaan kannattaa kertoa aitoja tarinoita.

Koukuta katsoja yksityiskohdilla ja arvojen mukaisella tarinalla

Voidaan esimerkiksi edetä kiinnostavien henkilöhahmojen kautta, joihin on helppo samaistua. Videon tapahtumat voivat linkittyä suurempaan teemaan ja toteuttaa organisaation arvoja omaleimaisilla tavoilla, muillakin kuin hauskoilla. Ja koska piru asuu yksityiskohdissa, tarinallistetun brändivideon tulisi sisältää kiinnostavia yksityiskohtia, joko visuaalisia tai kerronnallisia. Videolla on mahdollista kertoa juuri siitä mitä me olemme, mitä haluamme olla ja mitä me tulemme olemaan. Tarinan tulisi herättää halu kertoa asiasta myös eteenpäin.

Anna ideoiden virrata – liika kriittisyys tuhoaa luovuuden

 Mistä sitten aineksia videoihin voidaan metsästää? Organisaation jäsenet voivat laittaa oman alitajuntansa töihin. On mahdollista hyödyntää esimerkiksi brainstormausta tai improvisaatioteatterista tuttuja tekniikoita. Yksi asia on hyvä tehdä selväksi heti aluksi: pidättäytykää tuomitsemasta, sillä tyhmiä ideoita ei ole. Hulluimmat ideat ovat usein paras lähtökohta luoda jotain uutta.

Konseptin valintaa voidaan helpottaa antamalla painoarvokertoimia erilaisille tavoitteille. Tavoitteellisia asioita voivat olla tietyn kohderyhmän tavoittaminen, matala budjetti tai vaikkapa tuotannon nopeus. Jos lopputulos ei vaikuta mieleiseltä, voidaan painoarvokertoimia muuttaa. Ideoita voidaan vertailla keskenään ja arvioida mikä idea tavoittaa parhaiten kohderyhmämme.

Muista kuitenkin, kun kerrot brändistä videolla tarinaa: yksi video, yksi viesti.

Alma Talentin uusi koulutus Video sisältömarkkinoinnin tehostajana 30.11.-1.12. pureutuu yritysbrändin tarinallistamisen lisäksi videotuotannon vaiheisiin, pureviin sisältöihin ja eri jakelukanaviin. Koulutus sopii erinomaisesti viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisille, jotka joutuvat työssään suunnittelemaan ja tilaamaan videoita.