Digitalisaatio vie työpaikat – mitä tilalle?

Tiedämme jo, että teknologia tekee monista olemassa olevista työtehtävistä tarpeettomia. Meitä mietityttää ja huolestuttaa, mitä tulee tilalle. Isojen muutosten arvioinnissa pidempi perspektiivi on usein avuksi. Historiasta voi löytyä kehityskulkuja, joiden tarkastelu auttaa ymmärtämään käynnissä olevaa muutosta.

Tuore ensi-iltaleffa Hidden Figures – varjoon jääneet kertoo työn muutoksesta toisen maailmansodan jälkeen.

Elokuva sijoittuu aikaan, jolloin tietokoneella eli computerilla (suomeksi sananmukaisesti laskija) tarkoitettiin vielä laskutoimituksia suorittavia ihmisiä, usein naishenkilöitä. Ensimmäiset tietokoneet käyttivät hametta, kuten sanotaan.

Tositapahtumiin perustuva elokuva osoittaa, että laskijoita tarvittiin, vaikka sähköiset tietokoneet alkoivat ottaa kontolleen monimutkaisen laskennan. Matemaatikko Katherine Johnsonin laskijatiimi sai tehtäväkseen varmistaa, että Nasan varhaisen tietokoneen tekemät kiertoratalaskelmat pitivät paikkansa. Astronautti John Glennin henki oli niistä kiinni.

Nasa siis tarjosi heille rutiinilaskentaa mielekkäämpää – ja tärkeämpää – tekemistä. Nerokkaat naiset suoriutuvatkin käsittämättömän monimutkaisten yhtälöiden laskemisesta.

Tietotekniikka on tietysti kehittynyt noista päivistä. Niinpä McKinseyn tuoreen raportin mukaan peräti puolet nykyisistä työpaikoista on katoamassa. Automatiikka kun kykenee suoriutumaan aina vain mutkikkaammista tehtävistä. Liipaisimella ovat muun muassa taloushallinnon asiantuntijoiden työt.

Mutta tämä ei ole maailmanloppu. Töitä on edelleen tehtävänä, mutta jatkossa ne voivat olla aiempaa mielekkäämpiä. Työn muutosta syvällisesti tutkinut Esko Kilpi kutsui tätä taannoisessa haastattelussamme ”ihmisen työksi”, jossa painopiste on luovassa, tilannekohtaisessa ongelmanratkaisussa.

Samaan tapaan kuin elokuvan naiset saivat numeronpyörittelyn sijaan vastatakseen aikansa tärkeimmistä yhtälöistä, tänään ostolaskuja käsittelevät henkilöt voivat huomenna hoitaa rutiinit automaation avulla ja keskittyä itse merkityksellisempiin, tuottavampiin tehtäviin.

Ja ehkäpä ehdimme käymään leffassakin virkistäytymässä hieman aiempaa useammin, kun ne määrältään runsaat mutta mielekkyydeltään vähäisemmät työn osat ovat siirtyneet sähköaivojen hoidettavaksi. Itse ainakin olen menossa.

Miten digitalisaatio muuttaa taloushallintoa – ja mikä jää ennalleen?