Sammio

Teknologiakasvajat 2018 | 13.9.2018 | Scandic Park, Helsinki

Perheyhtiöt pitäisi kieltää lailla

elokuu 18, 2017

Perheyritysten seminaari Hanasaaressa. Puhujakorokkeelle astelee herrasmies liituraidassaan ja taskuliinassaan. ”Perheyritykset pitäisi kieltää lailla”, hän täräyttää heti kärkeen. Jos puhuja olisi kuka muu tahansa, yleisö etsisi jo lähintä uloskäyntiä.

Herran annetaan kuitenkin jatkaa: ”Omistamiseen kuuluu aina oikeus käyttää omistajan vaikutusmahdollisuuksia ja oikeus luopua omistuksestaan. Perheyrityksen omistajalla ei usein ole kumpaakaan näistä. Hän on perheyrityksen vanki.”

Erään tunnetun perheyhtiön suvun jäsen myönsi minulle perheyritys-instanssin sisältävän paljon muitakin veikeitä piirteitä alkaen avoimesta nepotismista jatkuen perheenjäsenten kulutustason mukaiseen osinkopolitiikkaan. Perheyrityksiä tutkineen ja konsultoineen Peter Mayn mukaan sukupolvien saatossa yhden omistajan johtamasta yrityksestä siirrytään perhedynastian omistamaan hajautettuun yritystoimintaan. Samalla perheenjäsenet etääntyvät itse liiketoiminnasta ja perheyrityksen toiminnassa korostuu sen tuottama henkilökohtainen kassavirta sekä perheyrityksen tarjoama sosiaalinen ympäristö hyväntekeväisyystoimintoineen ja yhtiökokouksen ympärille rakennettuine sukukokouksineen. Lähtökohta ei paljon enempää voisi erota pääomasijoittajaomisteisesta yhtiöstä, jossa omistajien tilipäivä tulee vain kerran ja vasta usean vuoden jälkeen exitissä.

Lue koko kirjoitus täällä http://www.tekniikkatalous.fi/kumppaniblogit/suomen_teollisuussijoitus/perheyhtiot-pitaisi-kieltaa-lailla-6668858

 

Kirjoittaja: Samuel Saloheimo, Sijoituspäällikkö, Tesi